Herdenking oorlogsslachtoffers Ewijk 8 oktober

Op 8 oktober 2019 is het precies 75 jaar geleden dat er in Ewijk een ontploffing plaatsvond van een zogenaamde Bren Gun Carrier van het Britse leger, waarbij 6 dodelijke slachtoffers te betreuren waren. Dit noodlottige ongeval is de aanleiding om alle Ewijkse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog kort te herdenken, eens in de vijf jaar.

Om stil te staan bij de Ewijkse oorlogsslachtoffers organiseert het Comité 4 en 5 mei Ewijk op 8 oktober een herdenking. Hierbij zijn onder andere nabestaanden van de slachtoffers, leerlingen van basisschool de Reuzepas en wethouder Henk Plaizier aanwezig. De herdenking is openbaar en alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Programma
Het programma op 8 oktober ziet er als volgt uit:
Om 10.30 uur start de herdenking bij de plek van de ontploffing, aan de Brugstraat 8 te Ewijk. Hier houdt Toon Reuvers namens het Comité 4 en 5 mei Ewijk een korte inleiding waarna er de mogelijkheid is voor vragen en een korte rondleiding.

Hierna gaan de aanwezigen op eigen gelegenheid naar het oorlogsmonument bij de R.K. kerk in Ewijk, waar de herdenking wordt voortgezet. Bij de kerk houdt wethouder Plaizier een korte toespraak. Ook staan kinderen van de Reuzepas stil bij de oorlog waarna er 2 minuten stilte is. Daarna vindt een bloemlegging plaats bij het Ewijks Oorlogsmonument voor de kerk.

Ca. 11.45 uur, na de officiële bijeenkomst is er voor alle aanwezigen koffie of thee in de pastorie naast de kerk.

Afsluitend vertrekken de leden van Comité 4 en 5 mei Ewijk naar de begraafplaats Jonkerbosch in Nijmegen om bloemen te leggen bij de graven van de op 8 oktober omgekomen Engelse Militairen. Ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom bij deze korte ceremonie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s