Nieuws

Dodenherdenking 2019 in Ewijk

Op zaterdagmiddag 4 mei vond in Ewijk de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Normaal gesproken is dit bij het oorlogsmonument aan de Julianastraat. Vanwege de weersomstandigheden werd de herdenking ditmaal in de H Johannes de Doper Kerk gehouden.

Ruim 200 mensen waren bij de herdenking in de kerk aanwezig. Burgemeester Daphne Bergman, pastor Ruud Roefs en directeur Marieke Marcusse van basisschool de Reuzepas stonden in hun toespraken stil bij de oorlog. Ook nabestaande Bo Veenstra, achterkleindochter van Piet Jansen, kinderen van basisschool de Reuzepas en een lid van de scouting Ewijk hielden een toespraak of lazen een zelf gemaakt gedicht voor. De toespraken werden afgewisseld met optredens van het koor.

Vertegenwoordigers van de families van de slachtoffers, de gemeente Beuningen en kinderen van de basisschool de Reuzepas legden kransen bij het monument. Ook leden van het comité 4 en 5 mei Ewijk en van de stichting Historisch besef Beuningen legden een krans.

Het comité 4 en 5 mei Ewijk dankt alle geïnteresseerden voor hun aanwezigheid en alle vrijwilligers die de herdenking mogelijk hebben gemaakt.

Bekijk de video met een compilatie van de herdenking.

Meer foto’s zijn te bekijken op Beelden uit de regio.

De bevrijdingsvuurestafette
Op 5 mei werd zoals voorgaande jaren de bevrijdingsvuurestafette gelopen. Het vuur werd aangestoken in Wageningen en hardlopers uit Beuningen liepen vervolgens in estafette naar huis. Leden van het 4 en 5 mei comité Ewijk en burgemeester Daphne Bergman waren aanwezig op de Tacitusbrug bij Ewijk om de lopers te verwelkomen.

Programma herdenking 4 mei 2019

Het programma van de herdenking van de oorlogsdoden op 4 mei in Ewijk is bekend. De ontvangst is vanaf 14.20 uur en het programma begint om 14.30 uur. Diverse sprekers voeren het woord en daarnaast worden er kransen gelegd bij het oorlogsmonument. De koren zingen enkele liederen.

Het programma wordt om ca 15.40 uur afgesloten, waarna alle aanwezigen welkom zijn om een kopje koffie of thee te nuttigen in en achter de kerk.

In de bijlage staat het volledige programma van de herdenking beschreven: programma 4 mei 2019

Drukke herdenking in Ewijk

EWIJK – Zo’n 200 mensen waren vrijdagmiddag aanwezig bij de jaarlijkse dodenherdenking bij het Ewijkse oorlogsmonument.

Het was de eerste van een groot aantal herdenkingen die vandaag in Maas en Waal plaatsvinden. De meeste zijn ’s avonds, tegelijk met de nationale herdenking in Amsterdam.

De dodenherdenking bij het monument in Ewijk.

Na korte woorden van, onder meer, waarnemend burgemeester Daphne Bergman en pastor Ruud Roefs, legden diverse organisaties, families slachtoffers en schoolkinderen kransen en bloemen.

Het gehele artikel in de Gelderlander van 5 mei leest u hier: https://www.gelderlander.nl/beuningen/drukke-herdenking-in-ewijk~a7609c31/

Hoge opkomst bij herdenking in Ewijk

Op vrijdag 4 mei vond in Ewijk weer de jaarlijkse dodenherdenking plaats bij het oorlogsmonument aan de Julianastraat.

De opkomst was, net als voorgaande jaren, hoog en de aanwezigen waren getuige van meerdere toespraken, kransleggingen en een optreden van het zangkoor.

Burgemeester Daphne Bergman, pastor Ruud Roefs en directeur Marieke Marcusse van basisschool de Reuzepas stonden in hun toespraken stil bij de oorlog. Vertegenwoordigers van de families van de slachtoffers, de gemeente Beuningen en kinderen van de basisschool de Reuzepas legden kransen bij het monument. Ook leden van het comité 4 en 5 mei Ewijk en van de stichting Historisch besef Beuningen legden een krans.

Het comité 4 en 5 mei Ewijk dankt alle geïnteresseerden voor hun aanwezigheid en alle vrijwilligers die de herdenking mogelijk hebben gemaakt.

Programma herdenking 4 mei 2018

Het programma van de herdenking op 4 mei is bekend. De ontvangst is vanaf 14.20 uur en het programma begint om 14.30 uur. Naast diverse sprekers worden er ook kransen gelegd en de koren zingen enkele liederen.

Rond 15.30 wordt het programma afgesloten en zijn alle genodigden welkom om een kopje koffie of thee te nuttigen in en achter de kerk.

In de bijlage staat het volledige programma van de herdenking beschreven: programma 4 mei 2018

Herdenking 4 mei 2018

Op 4 mei vindt in Ewijk de jaarlijkse herdenking plaats bij het oorlogsmonument voor de R.K. kerk. Sinds de onthulling van het monument in 2013 is de belangstelling in Ewijk steeds groot geweest. De herdenking begint om 14.30 uur op het kerkplein aan de Julianastraat en is voor iedereen toegankelijk.

Ook dit jaar wordt stilgestaan bij de 10 slachtoffers die op het monument worden geëerd, dit zijn zowel de burgerslachtoffers uit Ewijk zelf, als de in Ewijk omgekomen geallieerde militairen.

Tijdens de herdenking leggen leerlingen van basisschool de Reuzepas kransen. Toon Reuvers, van het organisatiecomité Ewijk 4 en 5 mei, is blij met de aanwezigheid van de kinderen: “De betrokkenheid van de Reuzepas is erg belangrijk om de kennis over de oorlog, en de gevolgen voor Ewijk, over te brengen op de jeugd. Het is goed om samen onze doden te gedenken en ook stil te staan bij de vrede. Daarom is de herdenking vrij toegankelijk en alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om samen met ons stil te staan bij de oorlog.”

Het programma omvat toespraken van burgemeester Daphne Bergman en een vertegenwoordiger van basisschool de Reuzepas. Ook leggen vertegenwoordigers van de families en leerlingen van de Reuzepas kransen bij het monument. Genodigden zijn onder andere familieleden van de overleden oorlogsslachtoffers.

Dodenherdenking bij oorlogsmonument in Ewijk

Op 4 mei vindt voor de vijfde keer in Ewijk de herdenking plaats bij het oorlogsmonument voor de RK kerk. Sinds de onthulling van het monument in 2013 is de belangstelling in Ewijk steeds groot geweest. De herdenking begint om 14.30 uur op het kerkplein aan de Julianastraat en is voor iedereen toegankelijk.

Ook dit jaar wordt stilgestaan bij de slachtoffers die op het oorlogsmonument worden geëerd, dit zijn zowel de burgerslachtoffers uit Ewijk zelf, als de in Ewijk omgekomen geallieerde militairen.

Tijdens de herdenking leggen ook de kinderen van de basisschool de Reuzepas kransen. Toon Reuvers, van het Comité 4 en 5 mei Ewijk, benadrukt het belang van de aanwezigheid van de kinderen: “We vinden juist de betrokkenheid van de Reuzepas erg belangrijk en we hopen op deze manier de kennis over de oorlog, en de gevolgen voor een dorp als Ewijk, over te brengen op de jonge generaties. De oorlog heeft ook in Ewijk tot groot verdriet geleid en de verliezen worden in de families nog steeds gevoeld. Het is mooi om jaarlijks als gemeenschap samen onze doden te gedenken en stil te staan bij de vrede”.

Het programma omvat toespraken van burgemeester Van Eert, Pastor Visschedijk en Henk Swering, directeur van basisschool de Reuzepas. Ook zullen vertegenwoordigers van de families en leerlingen van de Reuzepas kransen leggen bij het monument. Genodigden zijn onder andere familieleden van de overleden oorlogsslachtoffers.

Op de website van Beuningen Nieuws verscheen op 12 april 2017 een artikel over de dodenherdenking in Ewijk.

Klik hier voor het gehele artikel van Beuningen Nieuws.